www.ekivolos.gr          

   http://ekivolosblog.wordpress.com

 

 

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ekivolos@gmail.com

                                  ekivolos_@hotmail.com

                                  ekivolos@ekivolos.gr

 

   

  Η ταυτότητά μας    ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 

«Όποιος σκέπτεται σήμερα, σκέπτεται ελληνικά,

έστω κι αν δεν το υποπτεύεται.»

                                                                                                                 Jacqueline de Romilly

«Κάθε λαός είναι υπερήφανος για την πνευματική του κτήση. Αλλά η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει τούτο το προσόν, να είναι η μητέρα παντός πολιτισμού.» 

                                                                                                                                                                     U.Wilamowitz

     

ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

«Τό ἑλληνικό μέτρον εἶναι τό πένθος τοῦ Λόγου»

Παναγιώτης Στάμος

Κλασσικά κείμενα-αναλύσεις

Εργαλεία

Φιλολόγων

Συνδέσεις

Εμείς και οι Αρχαίοι

Η Αθηναϊκή δημοκρατία

Αρχαία

Σπάρτη

ΣΧΕΤΙΚΗ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Θουκυδίδης

Το Αθηναϊκό πολίτευμα 

Όλα τα ανεπτυγμένα έθνη είναι πνευματικές μας αποικίες!..

 

Ο Will Durant είναι συγγραφέας της μνημειώδους «Παγκόσμιας Ιστορίας του Πολιτισμού». Μεταξύ άλλων γράφει :

 

Το ελληνικό πνεύμα πότισε τόσο ολοκληρωτικά το σύγχρονο πολιτισμό, ώστε όλα τα ανεπτυγμένα έθνη είναι σήμερα πνευματικές αποικίες της Ελλάδας.

 

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η Βουλή και οι Νόμοι, τα στάδια και οι Ολυμπιάδες, η ευγονία και η υγεία, η Χριστιανική θεολογία, όλα μα όλα κατάγονται από την Ελλάδα. Η Λογοτεχνία μας δεν θα υπήρχε χωρίς την Ελληνική παράδοση, το αλφαβητάρι μας ήρθε από την Ελλάδα. Οι γλώσσες μας βρίθουν ελληνικών λέξεων. Το ένα τέταρτο του αγγλικού λεξιλογίου είναι ελληνικές λέξεις. Οι επιστήμες μας κατακλύζονται από ελληνικούς όρους. Η γραμματική μας, η ρητορεία μας, ακόμα και η στίξη και οι παράγραφοι είναι ελληνικές εφευρέσεις.

Η σύγχρονη μουσική έχει ελληνική καταγωγή και η θεωρία της μουσικής αναπτύχθηκε πρώτα από τον Πυθαγόρα και τον Αριστόξενο. Ζωγραφική , Γλυπτική και Αρχιτεκτονική φέρουν βαθιές τις ελληνικές σφραγίδες. Η χειροτεχνία, η μηχανική, η μεταλλειολογία, το εμπόριο, η βιομηχανία, οι οικονομικές επιστήμες, η οργάνωση της εργασίας προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Ο Δημόκριτος διετύπωσε πρώτος την ατομική θεωρία. Ο Αρίσταρχος διακήρυξε πρώτος ότι η Γη κινείται περί τον ήλιον και περί τον άξονά της ( Ο Κοπέρνικος το ανέφερε κάπου στα ψιλά του βιβλίου του, αλλά η σχετική παράγραφος απαλείφθηκε αργότερα ). Ο Αρχιμήδης είναι ο μεγαλύτερος εφευρέτης όλων των εποχών. Ο Ερατοσθένης μέτρησε πρώτος και εχαρτογράφησε τη γήινη σφαίρα .Ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής διετύπωσαν πρώτοι τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος ταξινόμησαν πρώτοι το ζωικό και φυτικό βασίλειο και δημιούργησαν τη Μεωρολογία, τη Ζωολογία, τη Βοτανική, την Εμβρυολογία. Ο Ιπποκράτης είναι ο γενάρχης της Ιατρικής. Ο Ηρόφιλος, ο Ερασίστρατος και ο Γαληνός έκαναν επιστήμη την Ανατομία και τη Φυσιολογία. Ο Ηράκλειτος είναι ο πατέρας της διαλεκτικής.

Δυστυχώς, τα περισσότερα συγγράμματα, επιστημονικές μελέτες κλπ. των αρχαίων μας προγόνων ΧΑΘΗΚΑΝ. Εάν εσώζοντο τα αριστουργήματα όλων των Ελλήνων σοφών θα θεωρούσαμε την ελληνική επιστήμη σαν το μεγαλύτερο κατόρθωμα της ανθρωπότητας.
Οι επιστήμες, οι τέχνες και η φιλοσοφία κατέχουν ανώτερες θέσεις στην ελληνική μας κληρονομιά. Όλοι όσοι αγαπούν την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη λογική και το κάλλος θα ακούνε αιώνια τις φωνές του Σόλωνος, του Σωκράτη, του Πλάτωνος, του Ευριπίδη, του Φειδία, του Πραξιτέλη, του Επίκουρου και του Αρχιμήδη. Και θα είναι ευγνώμονες, διότι υπήρξαν τέτοιοι άνδρες. Θα βλέπουν την Ελλάδα σαν τη λαμπρή αυγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο οποίος, παρά τα ελαττώματα του, είναι ο τρόπος μας και η ζωή μας.
Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος των νεώτερων χρόνων Εμμανουήλ Κάντ (1.724-1.804) είπε: «Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης, ό,τι κινείται στον κόσμον αυτόν έχει την προέλευσή του από την Ελλάδα ».

Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη του Durant που γράφει στην «Παγκόσμια Ιστορία του πολιτισμού»: Όλα τα ανεπτυγμένα έθνη είναι σήμερα πνευματικές αποικίες της Ελλάδας.

Άλλωστε, αυτή καθ εαυτήν η ετυμολογία του ονόματος Ελλάς δίνει την απάντηση, Ελλάς= φωτεινή χώρα. Διότι η λέξη (όνομα) προέρχεται από τις λέξεις: έλη δηλ. η έλη = το φως του ηλίου και τη λέξη λάας = λίθος, βράχος (λατινικά lapis, idis). Επομένως : έλη + λάας = ελλας = φωτεινή πέτρα, φωτεινή χώρα…

Η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη χώρα μας λέγοντας: «Ο τόπος αυτός έδωσε αξίες και όρισε ιδανικά απέναντι σε μια χώρα που πρόσφερε σημαντικά πράγματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι».

Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ Θωμάς Τζέφερσον ( 1.801- 1.889) εδήλωσε: «Στους προγόνους των Ελλήνων οφείλουμε όλοι εμείς τα φώτα που μας έβγαλαν από το γοτθικό σκοτάδι ».  Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νεχρού (1.889- 1.964) είπε: «Η Ευρώπη είναι θυγατέρα της Ελλάδος». Ο Φρ. Ένγκελς ( συνιδρυτής του Μαρξισμού 1.820- 1.895) είπε: «Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε σύγχρονη Ευρώπη».

Ο Ισπανός καθηγητής και Ακαδημαικός Σακρέντο το 1.996 στο τρίτο Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, εδήλωσε: «Η αρχαία ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη μητρική γλώσσα όλων των Ευρωπαίων γενικώς και ειδικότερα η πρώτη γλώσσα των καλλιεργημένων ατόμων. Εάν η αρχαία ελληνική παιδεία εξανθρώπισε τους θεούς, η αρχαία ελληνική γλώσσα ανύψωσε τον άνθρωπο, ως εάν ήτο ιέραξ, μέχρι τους ουρανούς». Και συνεχίζει: «Η Ελληνική Παιδεία και ο Ελληνικός Πολιτισμός έγινε παγκόσμιος και οι Ευρωπαίοι δυνάμεθα επιτέλους και λέμε ότι είμαστε Έλληνες από παιδεία και μόρφωση. Διότι, αν εμείς οι Ευρωπαίοι απαρνηθούμε την Ελληνική παιδεία και την Ελληνική Κλασική Γλώσσα, απαρνιόμαστε την εθνική μας και ανθρώπινη ουσία». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς Ελληνική Γλώσσα είναι σαν να μιλούν με έναν τυφλό για χρώματα. Δεν μπορεί να επέλθει μία νέα αναγέννηση εάν δεν πάμε στις πηγές. Εννοούμε σαφώς την Ελληνική Γλώσσα, την οποία ευρίσκομεν μερικώς σε όλες τις γλώσσες του κόσμου με την μορφή των επιστημονικών και τεχνικών όρων, αλλά και λέξεων της πνευματικής ζωής, ακόμη και της καθημερινής ομιλίας, διότι αυτή αποτελεί την γεννήτορα γλώσσα των ευρωπαϊκών γλωσσών».

Ο Ισπανός Ακαδημαϊκός και ένας από τους πιο μεγάλους Ελληνιστές της εποχής μας Fransisco Atrados είπε: «Αν δεν ήταν η Ελληνική γλώσσα, η Ευρώπη θα παρέμενε ένα έδαφος πρωτογόνων…». Τις γλώσσες Γαλλική, Αγγλική, Ιταλική, Ισπανική και Γερμανική τις ονόμασε «κρυπτοελληνικές». Διεκήρυξε δε ότι «Η Ελληνική γλώσσα είναι η πλέον παγκόσμια γλώσσα».

Από όσα είδαμε μέχρι εδώ, επαληθεύονται τα υποστηριζόμενα υπό του Will Durant ότι το ελληνικό πνεύμα πότισε τόσο ολοκληρωτικά το σύγχρονο πολιτισμό, ώστε όλα τα ανεπτυγμένα έθνη είναι σήμερα πνευματικές αποικίες της Ελλάδας. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Γάλλος Ακαδημαϊκός Αντρέ Μπρετόν όταν είπε: «Εσείς οι Έλληνες μας έχετε εικοσιπέντε αιώνες (πνευματική) κατοχή».

O Murray Gilbert (καθηγητής Οξφόρδης εδήλωσε: «Η ελληνική γλώσσα είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειότερων ανθρώπων». Ο Durant Will (καθηγητής πανεπιστ. Κολούμπια) τονίζει: «Το αλφάβητό μας προήλθε εξ Ελλάδος διά της Κύμης ( Εύβοια ) και της Ρώμης. Η γλώσσα μας (αγγλικά) βρίθει ελληνιστικών λέξεων. Η επιστήμη μας σφυρηλάτησε μια διεθνή γλώσσα διά των ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμη και η στίξη και η διαίρεση σε παραγράφους είναι ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι ελληνικά…».

Αλλά, η Αρχαία Ελληνική σκέψη προχώρησε πολύ πιο πέρα. Τοποθέτησε τον άνθρωπο στο Κέντρο του Κόσμου, όπως τον τοποθέτησε η αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Είναι αυτό ακριβώς που πρόσφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα. Την αποκάλυψη της μορφής ΑΝΘΡΩ-ΠΟΣ.

Υπήρχαν και οι πανίσχυρες και απέραντες μοναρχίες των Ανατολικών λαών. Αυτές είχαν αναπτύξει έναν αξιόλογο τεχνικό πολιτισμό . Ήταν πλήθος πολύ, αλλά τους ανθρώπους τους έβλεπαν σαν ανελεύθερες και ασήμαντες μονάδες, σαν δούλους ικανούς μόνον για δουλειά. Αδυνατούσαν να συλλάβουν και να πλαστουργήσουν τον Άνθρωπο, τον αιώνιο Άνθρωπο. Για τον αρχαίο Έλληνα ο άνθρωπος είναι το ακροτελεύτιο πλάσμα της δημιουργίας, «ο πάντων χρημάτων μέτρον» κατά τους Σοφιστές. Τη δυναμική και την αξία του ανθρώπου διακήρυξε ο Σοφοκλής, όταν έλεγε: «πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει».

Αυτόν τον άνθρωπο ανακάλυψε και πλαστούργησε η αρχαία Ελλάδα. Καμία άλλη σκέψη δεν είδε τον άνθρωπο σαν τον χώρο που συνυπάρχουν δυνάμεις λογικές και υπερλογικές. Μόνον το αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα έκανε αυτά τα άλματα. Η Επιστήμη, η Ηθική και η Τέχνη είναι τα τρία φανερώματα του αρχαίου ελληνικού Λόγου, τα οποία δόθηκαν σαν κληρονομιά και στην ανθρωπότητα… Δικαιώνεται, λοιπόν, ο W. Durant που γράφει: «Όλα τα ανεπτυγμένα έθνη είναι σήμερα πνευματικές αποικίες της Ελλάδας».

Εκτός από όλα τα παραπάνω, η αρχαία Ελλάδα έθεσε τις βάσεις των Επιστημών. Επιγραμματικά αναφέρουμε: Ο Θαλής,ο Μιλήσιος,ο οποίος πρώτος είπε τον Θεό Νού. Πρώτος μίλησε για τις κινήσεις του πλανητικού μας συστήματος και προέβλεψε την έκλειψη του ηλίου που έγινε το 585 π.Χ. (Ηρόδοτος βιβλ. Α’ παρ.74). Πρώτος διαίρεσε το χρόνο σε 365 ημέρες.

Ο Αναξίμανδρος είναι ο πρόδρομος των εξελικτικών. Δεν είναι επομένως πρωτότυποι οι Ντάρβην και Χαίκελ και Μπύχνερ. Αυτός επίσης πρώτος μίλησε για την επαναφορά στη ζωή των όντων, για να τιμωρηθούν για τις αμαρτίες τους. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου πρωτότυπος ο Δάντης με το Καθαρτήριο (Purgatorium). Στην τριανδρεία των φιλοσόφων της Μιλήτου ανήκει και ο Αναξιμένης, ο οποίος θεωρεί ως πρώτη αρχή τον αέρα και εξηγεί πώς παράγεται η ποικιλία των όντων.

Ο Ξενοφάνης πρώτος αυτός είπε ότι δεν έχουμε τελικά βεβαιότητα για τον βίο και τον κόσμο με την γνώση. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου πρωτότυποι ο Βάκων, ο Τζών Λόκ, ο Σπένσερ, ο Σπινόζα, οι φυσιοκράτες και οι εμπειριοκράτες. Ο Ηράκλειτος πρώτος μίλησε για την συνεχή ροή των πάντων (παντά ρει). Δεν είναι, λοιπόν, πρωτότυπος ο Μπερξόν και ο Χάρτμαν. Ο Αναξαγόρας πρώτος είπε ότι ο ήλιος είναι μύδρος διάπυρος. Αλλά είπε και το καταπληκτικό: Το άτομο δεν είναι άτμητο, αλλά η ύλη διαιρείται επ άπειρον, όμως δεν διαχωρίζεται τελείως, γιατί και το ελάχιστο μόριό της είναι σύνθετο. Δηλαδή έφθασε στην πυρηνική φυσική με τα ηλεκτρόνια, τον πυρήνα, τα ουδετερόνια.. Δυστυχώς, τα έργα του τα επιστημονικά χάθηκαν.. Πόσα θα είχαν διδαχθεί οι πυρηνικοί της εποχής μας..
Ο Δημόκριτος πρώτος είπε ότι τα σώματα έχουν την ιδιότητα να πέφτουν. Έτσι ανακάλυψε τους νόμους της ‘ελξεως και της βαρύτητας. Ο Πλάτων μίλησε για τα σπερματοζωάρια και την σπουδαιότητα του αίματος. Γράφει, μάλιστα, ότι η Γεωμετρία είναι η γνώση του Θεού. Ο Αριστοτέλης μίλησε για τους κομήτες, για τα μετεωρολογικά φαινόμενα, για την προέλευση των ανέμων και για τον όγκο της Γής. Είναι δε ιδρυτής της Ηθικής, της Ψυχολογίας, της Λογικής, της Αισθητικής, της Πολιτειολογίας, της Νομολογίας κλπ. Ο Αρχιμίδης εθεμελίωσε την Υδροστατική και τις μηχανές. Ο Ευκλείδης εθεμελίωσε τη Γεωμετρία. Ο Ιπποκράτης την Παθολογία και τη χειρουργική. Ο Γαληνός την Ανατομία και τη Φυσιολογία.  Αυτά με πολλή συντομία…