www.ekivolos.gr          

   http://ekivolosblog.wordpress.com

 

 

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ekivolos@gmail.com

                                  ekivolos_@hotmail.com

                                  ekivolos@ekivolos.gr

 

   

  Η ταυτότητά μας    ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 

«Όποιος σκέπτεται σήμερα, σκέπτεται ελληνικά,

έστω κι αν δεν το υποπτεύεται.»

                                                                                                                 Jacqueline de Romilly

«Κάθε λαός είναι υπερήφανος για την πνευματική του κτήση. Αλλά η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει τούτο το προσόν, να είναι η μητέρα παντός πολιτισμού.» 

                                                                                                                                                                     U.Wilamowitz

     

ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

«Τό ἑλληνικό μέτρον εἶναι τό πένθος τοῦ Λόγου»

Παναγιώτης Στάμος

Κλασσικά κείμενα-αναλύσεις

Εργαλεία

Φιλολόγων

Συνδέσεις

Εμείς και οι Αρχαίοι

Η Αθηναϊκή δημοκρατία

Αρχαία

Σπάρτη

ΣΧΕΤΙΚΗ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Θουκυδίδης

Το Αθηναϊκό πολίτευμα 

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΤΗΣ ΑΡΧΑΪΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (520-479 π.Χ.)

(αντίστοιχο κεφάλαιο στο έργο του Robin Osborne

«Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1200-479 π.Χ.»

 

 

Η Ελλάδα ανήκε στον μεσογειακό κόσμο· ακόμη και κατά τη διάρκεια των λεγόμενων Σκοτεινών Χρόνων δεν είχε υπάρξει ποτέ εντελώς ξε­κομμένη από τα συμβαίνοντα σε άλλους τόπους της Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ερευνήσαμε μέχρι αυτή τη στιγμή, οι εξε­λίξεις στην Ελλάδα διαμορφώνονται διαρκώς μέσω των επαφών της με τον ευρύτερο αυτό κόσμο. Οι επαφές όμως αυτές γενικά γίνονταν υπό όρους τους οποίους οι Έλληνες ήσαν σε θέση να ελέγχουν, με εξαίρε­ση τις κατά καιρούς πειρατικές δραστηριότητες. Οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν και η πολιτική ισχύς έγινε σοβαρός παράγοντας των επα­φών των Ελλήνων μόλις τον 6ο αι. π.Χ., αφότου ο Μέγας Βασιλεύς των Περσών, Κύρος, κατέκτησε τη Λυδία. Το ενδιαφέρον της Περσίας για τον ελληνικό κόσμο είχε ως συνέπεια τον στρατιωτικό, πολιτικό και πολιτιστικό μετασχηματισμό του ελληνικού κόσμου. Χωρίς την Περ­σία ο κλασικός ελληνικός πολιτισμός δεν θα ήταν όπως τον γνωρί­ζουμε.

Αλλά η κλασική Ελλάδα δεν ήταν εξ ολοκλήρου ένα φυτό που φυ­τεύτηκε με τη βία σε ένα θερμοκήπιο τροφοδοτούμενο με ενέργεια από την Περσία. Ο ανταγωνισμός στους κόλπους της ελίτ για την απόκτη­ση της εξουσίας, στον οποίο εστιάσαμε την προσοχή μας σε προηγού­μενα κεφάλαια, οδήγησε σε θεσμικούς και πολιτειακούς νεοτερισμούς που μετασχημάτισαν τον τρόπο διακυβέρνησης σε μεγάλο αριθμό ελ­ληνικών πόλεων και έγιναν το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθε­σης και συζήτησης τόσο ανάμεσα στους ίδιους τους Έλληνες όσο και στους μεταγενέστερους ως εξέχον μέρος της ελληνικής κληρονομιάς. Εκεί όπου τον 7ο και τον 6ο αι. π.Χ. επίκεντρο της πολιτικής ζωής ήταν οι εχθρικοί γείτονες και οι φατρίες της ελίτ οργανωμένες γύρω από ένα πρόσωπο, στην κλασική εποχή επίκεντρό της είναι η διαμάχη γύρω από τη μορφή του πολιτεύματος και η στάση απέναντι στις ξένες δυ­νάμεις· έτσι εγκαινιάστηκε μία ιστορική φάση πολύ πιο ευανάγνωστη από τη σύγχρονη δυτική κοινωνία.

Λήψη του αρχείου-pdf